Zielona1984

Zielona1984

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Wegetariańskie gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba każdy przynajmniej raz w życiu jadł gołąbki. Ja robię je na inny sposób - bez mięsa. Polecam wszystkim, którym znudziły się dotychczas jedzone gołąbki.

Wegetariańskie gołąbki

Składniki:

Wegetariańskie gołąbki

 

  • Składniki:
  • niewielka główka białej kapusty
  • pieczarki, marchew, brokuł, cebulka - wszystkiego ok 10dkg
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • wywar warzywny
  • łyżeczka cukru
  • ok 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb. W garnku do wrzącej wody, włożyć kapustę i gotować aż będzie można łatwo oddzielać liście. Z liści kapusty ściąć zgrubienie (główny nerw). Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi wykładać dno garnka (część pozostawić na przykrycie wierzchu). W międzyczasie ugotować ryż ok. 5 minut tak aby był al dente oraz warzywa krojone drobno, pieczarki usmażyć, ostudzić. W misce połączyć ryż z warzywami, doprawić i formować na gołąbki. Na każdy liść kapusty układać porcję farszu. Gołąbki układać jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gorącym bulionem zalać gołąbki tak aby zakryć je wszystkie. Na wierzchu ułożyć pozostałe liście. Dusić ok. 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalać je przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem. Gotować jeszcze pół godziny. Odlać powstały płyn i przygotować z niego sos pomidorowy. W kubeczku zmieszać mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, wlać do garnka, ewentualnie doprawić i gotować do zgęstnienia. Gotowym sosem polać gołąbki.

Tagi:

ryż gołąbki