Sposób przygotowania:
Wegetariańskie gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb. W garnku do wrzącej wody, włożyć kapustę i gotować aż będzie można łatwo oddzielać liście. Z liści kapusty ściąć zgrubienie (główny nerw). Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi wykładać dno garnka (część pozostawić na przykrycie wierzchu). W międzyczasie ugotować ryż ok. 5 minut tak aby był al dente oraz warzywa krojone drobno, pieczarki usmażyć, ostudzić. W misce połączyć ryż z warzywami, doprawić i formować na gołąbki. Na każdy liść kapusty układać porcję farszu. Gołąbki układać jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gorącym bulionem zalać gołąbki tak aby zakryć je wszystkie. Na wierzchu ułożyć pozostałe liście. Dusić ok. 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalać je przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem. Gotować jeszcze pół godziny. Odlać powstały płyn i przygotować z niego sos pomidorowy. W kubeczku zmieszać mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, wlać do garnka, ewentualnie doprawić i gotować do zgęstnienia. Gotowym sosem polać gołąbki.