ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki z kaszy jęczmiennej, jaglanej oraz brązowego ryżu duszone z dodatkiem kwasu z kiszonych ogórków.

Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu

Na gołąbki.

Na sos do gołąbków.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
Kaszę jęczmienną i jaglaną oraz ciemny ryż gotujemy do miękkości, w jednym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem oleju słonecznikowego. Do gotowania dodajemy także młode listki lubczyku.

Kaszę wyjmujemy szybciej, brązowy ryż gotuje się dłużej. Po ugotowaniu studzimy, a wywar od gotowania zostawiamy.

Do mielonego mięsa dodajemy dwa jajka, kaszkę manną oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz słodką paprykę w proszku, mieloną kolendrę. Ostudzoną kaszę oraz ryż, wszystko dobrze razem wyrabiamy.

Kapustę parzymy w prawie gotowanej osolonej wodzie i ścinamy z liści grubsze części łodyg.

W tak przygotowane liście owijamy wcześniej przygotowany farsz. Obsmażamy gołąbki na złoty kolor. W większym garnku układamy pozostałe liście od kapusty i na nie ciasno wkładamy obsmażone gołąbki.

Do nich wlewamy wywar po gotowaniu kaszy i ryżu oraz kwas z kiszonych ogórków. Dodajemy dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.

Dusimy gołąbki na małym ogniu przez kilkanaście minut i wyjmujemy wszystko z garnka.

Powstały sos doprawiamy do smaku, jeśli jest zbyt rzadki możemy zaciągnąć go zawiesiną z mąki oraz wody i zagotować.


Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
Kaszę jęczmienną i jaglaną oraz ciemny ryż gotujemy do miękkości.
Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
Do mielonego mięsa dodajemy dwa jajka, kaszkę manną oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz słodką paprykę w proszku, mieloną kolendrę.
Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
W tak przygotowane liście owijamy wcześniej przygotowany farsz.
Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
Dusimy gołąbki na małym ogniu przez kilkanaście minut i wyjmujemy wszystko z garnka.

Tagi:

danie mięso