Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszy jęczmiennej jaglanej ryżu
Kaszę jęczmienną i jaglaną oraz ciemny ryż gotujemy do miękkości, w jednym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem oleju słonecznikowego. Do gotowania dodajemy także młode listki lubczyku.
Kaszę wyjmujemy szybciej, brązowy ryż gotuje się dłużej. Po ugotowaniu studzimy, a wywar od gotowania zostawiamy.
Do mielonego mięsa dodajemy dwa jajka, kaszkę manną oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz słodką paprykę w proszku, mieloną kolendrę. Ostudzoną kaszę oraz ryż, wszystko dobrze razem wyrabiamy.
Kapustę parzymy w prawie gotowanej osolonej wodzie i ścinamy z liści grubsze części łodyg.
W tak przygotowane liście owijamy wcześniej przygotowany farsz. Obsmażamy gołąbki na złoty kolor. W większym garnku układamy pozostałe liście od kapusty i na nie ciasno wkładamy obsmażone gołąbki.
Do nich wlewamy wywar po gotowaniu kaszy i ryżu oraz kwas z kiszonych ogórków. Dodajemy dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Dusimy gołąbki na małym ogniu przez kilkanaście minut i wyjmujemy wszystko z garnka.
Powstały sos doprawiamy do smaku, jeśli jest zbyt rzadki możemy zaciągnąć go zawiesiną z mąki oraz wody i zagotować.
Kaszę wyjmujemy szybciej, brązowy ryż gotuje się dłużej. Po ugotowaniu studzimy, a wywar od gotowania zostawiamy.
Do mielonego mięsa dodajemy dwa jajka, kaszkę manną oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz słodką paprykę w proszku, mieloną kolendrę. Ostudzoną kaszę oraz ryż, wszystko dobrze razem wyrabiamy.
Kapustę parzymy w prawie gotowanej osolonej wodzie i ścinamy z liści grubsze części łodyg.
W tak przygotowane liście owijamy wcześniej przygotowany farsz. Obsmażamy gołąbki na złoty kolor. W większym garnku układamy pozostałe liście od kapusty i na nie ciasno wkładamy obsmażone gołąbki.
Do nich wlewamy wywar po gotowaniu kaszy i ryżu oraz kwas z kiszonych ogórków. Dodajemy dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Dusimy gołąbki na małym ogniu przez kilkanaście minut i wyjmujemy wszystko z garnka.
Powstały sos doprawiamy do smaku, jeśli jest zbyt rzadki możemy zaciągnąć go zawiesiną z mąki oraz wody i zagotować.
moore23
ajrinwu
ja to lubię gołąbki z różnym nadzieniami, pozdrawiam serdecznie