Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, smażymy do miękkości mięsa. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i ugotowaną kukurydzę, sos meksykański i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostra paprykę. Smażymy do momentu odparowania wody z sosu, pozostawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i ponownie zagniatamy, wałkujemy dość cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy krążki z ciasta. Nakładamy przygotowany farsz, zlepiamy brzegi pierożków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wierzch sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Podajemy z sosem meksykańskim.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i ponownie zagniatamy, wałkujemy dość cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy krążki z ciasta. Nakładamy przygotowany farsz, zlepiamy brzegi pierożków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wierzch sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Podajemy z sosem meksykańskim.
SylaUla