Sposób przygotowania:
Flaki cielęce z pomidorami
Do garnka przekładamy mięso na rosół, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe, zalewamy 4 litrami wody, dodajemy do smaku jarzynkę oraz sól. Gotujemy na małym ogniu do momentu miękkości mięsa, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia, dzielimy na małe kawałki.
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, dodajemy do rosołu, gotujemy przez 20 minut.
Pomidory, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i dusimy do miękkości, miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy razem przez kilka minut, dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawę do flaków, zagotowujemy, flaki zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem.
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, dodajemy do rosołu, gotujemy przez 20 minut.
Pomidory, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i dusimy do miękkości, miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy razem przez kilka minut, dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawę do flaków, zagotowujemy, flaki zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem.