Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Kaszę gotujemy z odrobiną soli, starając się jej nie rozgotować. Odstawiamy aby ostygła. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, posiekana drobno. Do przestudzonej kaszy dodajemy mięso mielone, cebulę oraz jajko. Doprawiamy masę mięsną solą i pieprzem. Mieszamy starannie. W dużym garnku małą główkę kapusty podgotowujemy około 5 minut.Delikatnie zdejmujemy z niej liście. Z każdego liścia skrajamy za pomocą noża większe zgrubienia, nerwy. Gotowy farsz nakładamy na każdy z liści kapusty i zawijamy gołąbki. Dno sporego garnka wykładamy liśćmi, które się nam np porwały , układamy na nich gołąbki, które zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkość. Czas gotowania będzie zależał od tego jak młodą mamy kapustę , ale będzie to około 1-1,5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami