Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Gołąbki z kiszonej główki kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i proste gołąbki z kiszonej główki kapusty z mięsem mielonym i kasza jaglaną. Wersja bezglutenowa.

Gołąbki z kiszonej główki kapusty Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z kiszonej główki kapusty

 

  • kilka liści z kiszonej główki kapusty
  • marchewka- 1 sztuka
  • passata pomidorowa- 500 ml (u mnie domowy sok pomidorowy)

 

  • Nadzienie:
  • kasza jaglana- 100 gram przed ugotowaniem
  • cebula- 1 duża
  • mięso mielone 700gram
  • jajko- 1 sztuka
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
  • papryka wędzona- 1/4 łyżeczki
  • majeranek- 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Kaszę jaglaną ugotować. Pozostawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem papryki i majeranku.

Do miski przełożyć najlepiej jeszcze ciepłą kaszę, dodać podsmażoną cebulę i mięso mielone. Dokładnie wymieszać i doprawić solą ziołową i pieprzem. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Z kiszonej główki zdejmować liście, odciąć grubszą część od głębia i nałożyć farsz.

Na dno garnka włożyć liść kiszonej kapusty, na niej startą na grubych oczkach marchewkę. Ułożyć zawinięte gołąbki, zalać sokiem pomidorowym. Gotować na maleńkim ogniu około godziny.
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Kasza z mięsem i przyprawami do farszu :)
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Główka kapusty kiszona w całości do gołąków
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Fo farszu dodajemy jajko i dokłądnie mieszamy
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Zalewamy passatą pomidorową luk domowym sokiem
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Gołąbki z kiszonej główki kapusty z mięsem
Gołąbki z kiszonej główki kapusty
Gołąbki z kiszonej główki kapusty z mięsem