ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z łopatki, z suchym ryżem -szybkowar

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.

Gołąbki z łopatki, z suchym ryżem -szybkowar Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z łopatki, z suchym ryżem -szybkowar

 

  • łopatka wieprzowa bez kości 50 dag,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • ryż suchy 3 szklanki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula smażona 2 sztuki,
  • smalec 1/4 kostki,
  • bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka,
  • kapusta młoda 2 główki większe,
  • woda 1,5 litra,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Gołąbki z łopatki, z suchym ryżem -szybkowar

ETAP 1:

Gołąbki  z łopatki  i z suchym ryżem -szybkowar
Liście wystarczy sparzać około minuty w gotującej się wodzie.

Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.

ETAP 2:

Gołąbki  z łopatki  i z suchym ryżem -szybkowar
Suchy ryż i szybciej można przygotować gołąbki.

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.

ETAP 3:

Gołąbki  z łopatki  i z suchym ryżem -szybkowar
Mięso musi być dobrze wymieszaner z ryżem.

Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.

ETAP 4:

Gołąbki  z łopatki  i z suchym ryżem -szybkowar

W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

ETAP 5:

Gołąbki  z łopatki  i z suchym ryżem -szybkowar

Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąc do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, [ostawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki.