Sposób przygotowania:
Gołąbki najlepsze w szybkowarze
Z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw.
Mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem 1 pęczek, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać.
na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy ( u mnie mój domowy), wodę, kostkę rosołową.
Po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru, wsypać koperek i zagotować mieszając do zagęstnienia sosu.
Mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem 1 pęczek, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać.
na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy ( u mnie mój domowy), wodę, kostkę rosołową.
Po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru, wsypać koperek i zagotować mieszając do zagęstnienia sosu.