ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno.

Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów

 

  • kapusta biała 1 średnia główka,
  • mielone mięso drobiowe 50 dag,
  • przyprawa Harrisa 2 łyżki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • ryż ugotowany 3 woreczki,
  • jajka 2 sztuki,
  • woda 2 szklanki,
  • pomidory mocno dojrzałe 1 kg,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • kostki rosołowe 2 sztuki,
  • papryka chili 3/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.

Mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą.

Porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki.

Układać w garnku szybkowara, na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna.

Wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.

Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać.

Gołąbki włożyć do sosu.
Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Smakują i na ciepły obiad i na kolację do pieczywa
Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Porcje mięsa ciasno zawijać w liście kapusty
Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Układać na sitku w szybkowarze, używam szybkowar 9 litrów
Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Umyte pomidory ze skórką dobrze blenderem zmiksować
Gołąbki z szybkowara z sosem ze świeżych pomidorów
Ten sos pomidorowy smakuje do gołąbków ale też do innych potraw