Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsa gotowanego
Mięso obieramy z kości ( ja miałam z rosołu)i jak kto woli drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce( ja pokroiłam). Dorzucamy też ugotowaną marchewkę i namoczoną i lekko odciśniętą kajzerkę.
Dodajemy podsmażone na maśle pieczarki i podsmażoną cebulkę. Wszystko doprawiamy dość mocno do smaku( można przyprawami wg gustu).
Zamiast bułki można dodać trochę ugotowanego ryżu i można wbić małe jajko. Średniej wielkości kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb.
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu aż liście kolejno zaczną odpadać z kapusty. Liście zdejmujemy z kapusty a kapustę ponownie wkładamy do garnka by obrać kolejne liście.
Z liści ścinamy zgrubienia a na liście wykładamy przygotowany farsz. Zwijamy gołąbki i układamy w garnku . Powinny być ciasno ułożone. Zalewamy rosołem a można też dowolnym bulionem. Dusimy do miękkości.
Dodajemy podsmażone na maśle pieczarki i podsmażoną cebulkę. Wszystko doprawiamy dość mocno do smaku( można przyprawami wg gustu).
Zamiast bułki można dodać trochę ugotowanego ryżu i można wbić małe jajko. Średniej wielkości kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb.
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu aż liście kolejno zaczną odpadać z kapusty. Liście zdejmujemy z kapusty a kapustę ponownie wkładamy do garnka by obrać kolejne liście.
Z liści ścinamy zgrubienia a na liście wykładamy przygotowany farsz. Zwijamy gołąbki i układamy w garnku . Powinny być ciasno ułożone. Zalewamy rosołem a można też dowolnym bulionem. Dusimy do miękkości.