katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Gołąbki z mięsa gotowanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami zastanawiamy się co z mięsem z rosołu. Ja wykorzystałam do farszu do gołąbków. Było smacznie.

Gołąbki z mięsa gotowanego Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsa gotowanego

 

  • mięso drobiowe ugotowane (3 ćwiartki,3 pałki,3 skrzydełka)
  • pieczarki ok 8 szt
  • cebula 1 szt
  • bułka namoczona 1 szt
  • sól i pieprz
  • masło
  • kapusta biała 1 główka średnia
  • rosół

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsa gotowanego
Mięso obieramy z kości ( ja miałam z rosołu)i jak kto woli drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce( ja pokroiłam). Dorzucamy też ugotowaną marchewkę i namoczoną i lekko odciśniętą kajzerkę.

Dodajemy podsmażone na maśle pieczarki i podsmażoną cebulkę. Wszystko doprawiamy dość mocno do smaku( można przyprawami wg gustu).

Zamiast bułki można dodać trochę ugotowanego ryżu i można wbić małe jajko. Średniej wielkości kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb.

W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu aż liście kolejno zaczną odpadać z kapusty. Liście zdejmujemy z kapusty a kapustę ponownie wkładamy do garnka by obrać kolejne liście.

Z liści ścinamy zgrubienia a na liście wykładamy przygotowany farsz. Zwijamy gołąbki i układamy w garnku . Powinny być ciasno ułożone. Zalewamy rosołem a można też dowolnym bulionem. Dusimy do miękkości.
Gołąbki z mięsa gotowanego
Ugotowane już mięso oddzielamy od kości
Gołąbki z mięsa gotowanego
Pieczarki obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle.
Gołąbki z mięsa gotowanego
cebulę Obieramy, drobno kroimy i lekko rumienimy na maśle.
Gołąbki z mięsa gotowanego
Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Gołąbki z mięsa gotowanego
Gołąbki były duszone zalane rosołem.