lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta wersja gołąbków jest dużo szybsza do wykonania, a smakuje rewelacyjnie. Potrawa idealnie pasuje na świąteczny stół i myślę , że zachwyci nie jednego gościa.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 600 g mięsa mielonego
  • pół główki kapusty białej
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sos pomidorowy Winiary
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek granulowany
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Kapustę kroimy i wrzucamy do miski. Posypujemy solą i lekko ugniatamy rękoma. Odstawiamy na około godzinę, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie odlewamy wodę i dodajemy mięso mielone, ugotowany woreczek ryżu, 2 jajka, przyprawy, bułkę tartą. Wyrabiamy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej. Robimy gołąbki. Formujemy kotlety o podłużnym kształcie i obtaczamy je w mące, a następnie smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Usmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rozrobionym sosem. Zapiekamy je w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.