Sposób przygotowania:
Kotlety ziołowe w sosieI
1. Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski. Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez, musztardę. Następnie dodaję posiekany drobno szczypiorek, pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
II
2. W tym czasie, co smażą mi się kotlety, przygotowuję sos, cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i 2 minutki blenduję. Następnie warzywa przekładam do garnka, dodaję kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię , wlewam szklankę wody i gotuję. Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.
III
3. Gotowe.
4. Smacznego.
robaczek