alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Gołąbki drobiowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gołąbki z mięsa drobiowego z dodatkiem pieczarek. Lżejsze od tych tradycyjnych z mięsa wieprzowego. Polecam.

Gołąbki drobiowe z pieczarkami

Składniki:

Gołąbki drobiowe z pieczarkami

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 200 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • ok 0,5 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Gołąbki drobiowe z pieczarkami
Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Połowę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Surowy i ugotowany przestudzony ryż łączymy z mięsem mielonym.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Cebule obieramy, również kroimy w kosteczkę i podsmażamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy twardy środek. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy pod przykryciem, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. Wyciągamy i pozostawiamy do przestudzenia, ścinamy twarde części liścia.

Następnie na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki Dno rondla wykładamy liśćmi, na nich układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około godziny lub aż kapusta będzie odpowiednio miękka. gotowe podajemy np z sosem pomidorowym.

Smacznego.