Sposób przygotowania:
Gołąbki drobiowe z pieczarkami
Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Połowę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Surowy i ugotowany przestudzony ryż łączymy z mięsem mielonym.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Cebule obieramy, również kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy twardy środek. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy pod przykryciem, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. Wyciągamy i pozostawiamy do przestudzenia, ścinamy twarde części liścia.
Następnie na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki Dno rondla wykładamy liśćmi, na nich układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około godziny lub aż kapusta będzie odpowiednio miękka. gotowe podajemy np z sosem pomidorowym.
Smacznego.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Cebule obieramy, również kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy twardy środek. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy pod przykryciem, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. Wyciągamy i pozostawiamy do przestudzenia, ścinamy twarde części liścia.
Następnie na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki Dno rondla wykładamy liśćmi, na nich układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około godziny lub aż kapusta będzie odpowiednio miękka. gotowe podajemy np z sosem pomidorowym.
Smacznego.