Sposób przygotowania:
Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw
Cebulę drobno pokroić w kostkę, posolić szczyptą soli i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisto.
Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać pod zimną wodą, pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka.
Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut.
Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać pod zimną wodą, pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka.
Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut.
Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki.