ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry sposób na sos z prawdziwków, można go dodać do wielu potraw takich jak: makaron, kasza, ryż, ziemniaki, wcale nie potrzeba wtedy mięsa.

Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw

 

  • cebula 1 sztuka duża,
  • 2 szczypty soli,
  • masło klarowane 3 łyżki,
  • prawdziwki około 60 dag,
  • woda do gotowania 2 szklanki,
  • śmietana 18% 200 gram + woda 4 łyżki + sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól do smaku - ile potrzeba,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw
Cebulę drobno pokroić w kostkę, posolić szczyptą soli i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisto.

Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać pod zimną wodą, pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka.

Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut.

Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw
Cebulę drobno pokrojoną na maśle klarowanym podsmażyć.
Prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw
Można też użyć po odmrożeniu mrożonych grzybów.