ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne,nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.

Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą

 

  • kapusta biała 1 główka,
  • olej 1 łyżka,
  • kasza biała gryczana 4 saszetki,
  • kiszona kapusta 30 dag,
  • mielone drobiowe 50 dag,
  • bułka czerstwa 1 sztuka,
  • jajka 2 sztuki,
  • przyprawa do gulaszu 1 opakowanie,
  • papryka chilli mielona 1 łyżeczka,
  • cebula podsmażona 2 sztuki,
  • smalec 1 łyżka,
  • sól czosnkowa 2 łyżeczki,
  • woda 8 szklanek,
  • liść laurowy 3 sztuki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • koncentrat pomidorowy 90 gram ,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą

ETAP 1:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą
Gołabki z biała kaszą gryczana są bardzo smaczne.

Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę.

ETAP 2:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą
Woda z olejem ułatwia ściaganie i szybsze zmiękczenie liści.

Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (Woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.

ETAP 3:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą
Sitko na dnie w ka zdym granku nie przypali się kapusta.a

Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.

ETAP 4:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą

Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, mąkę wymieszać w szklance wody i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek.