Sposób przygotowania:
Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustąETAP 1:
Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę.
ETAP 2:
Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (Woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
ETAP 3:
Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.
ETAP 4:
Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, mąkę wymieszać w szklance wody i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek.