Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Gołąbki z młodej kapusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki podawać z ziemniaczkami. i sosem pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty.

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty.

 

  • główka, Ryż 1 woreczek , Jajka 1 szt , Kostka rosołowa 1 szt, Sól, pieprz, do smaku.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć jom do wrzącej wody. Po wyjęciu z wody odzielić liście, Grube nerwy liściowe, lekko rozbić tłuczkiem, , ryż wypłukać ugotować na sypko, w osolonej wodzie. Następnie ryż połączyć z mięsem mielonym i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Wyrobioną masę nakładać na liście, Zagnieść brzegi, i zwijać w ciasny rulonik. Gółąbki ułożyć w płaskim rondlu, Kostkę przyprawy rozpuścić w szklancę gorącej wody, i wlać do rondla z gołąbkami dusić gołąbki do miękkości,