katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne tradycyjne gołąbki z mięsem, ryżem, jajkiem i namoczoną bułką. Kapusta jest też tradycyjna choć kapusta włoska też staje się tradycyjną.

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

 

  • kapusta 1 duża główka
  • Farsz:
  • mielona łopatka ok 1kg
  • ryż ugotowany 1 1/2- 2 woreczki
  • bułka namoczona 1 szt
  • cebula 1 duża szt
  • jajko 1 szt
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem do smaku.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.

Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.

Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.

Zalewamy wodą można dodać warzywko czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok 50 min.
Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem a tutaj z ketchupem. Z ketchupem domowym smakują bardzo dobrze.
Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
przygotowany farsz z mięsa, ryżu i dodatków.
Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
Wycinamy z kapusty głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
Przygotowane gołąbki ciasno układamy w garnku.