Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem do smaku.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.
Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.
Zalewamy wodą można dodać warzywko czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok 50 min.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.
Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.
Zalewamy wodą można dodać warzywko czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok 50 min.