Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Z kapusty zdejmujemy liście i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez krótki czas. Przekładamy do zimnej wody a następnie odsączamy na cedzaku.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekłądamy do miski składniki farszu i dokładnie mieszamy.
Farsz dzielimy na 4 części i przekładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i kładziemy na nie gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru od gotowania gołąbków przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy razem przez chwilę. Gołąbki podajemy z sosem.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekłądamy do miski składniki farszu i dokładnie mieszamy.
Farsz dzielimy na 4 części i przekładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i kładziemy na nie gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru od gotowania gołąbków przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy razem przez chwilę. Gołąbki podajemy z sosem.
Na sos :
1 i 3/4 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
4 łyżki wody
1 łyżka mąki