kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Dobrze smakują zarówno z chlebem jak też z ziemniakami. Polecam.

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

Na gołąbki :

  • 4 spore liście kapusty włoskiej
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie - do smaku
  • 3 szklanki wody
  • woda do gotowania liści kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Z kapusty zdejmujemy liście i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez krótki czas. Przekładamy do zimnej wody a następnie odsączamy na cedzaku.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekłądamy do miski składniki farszu i dokładnie mieszamy.
Farsz dzielimy na 4 części i przekładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i kładziemy na nie gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru od gotowania gołąbków przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy razem przez chwilę. Gołąbki podajemy z sosem.

Na sos :

1 i 3/4 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
4 łyżki wody
1 łyżka mąki

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Farsz przekładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Zwinięte gołąbki przekładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty.