Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Liście kapusty wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez chwilę, przekładamy na cedzak i dokładnie polewamy zimną wodą, odsączamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty.
Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz układamy na środek liścia i ciasno zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.
Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar z gotowania gołąbków i dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty.
Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz układamy na środek liścia i ciasno zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.
Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar z gotowania gołąbków i dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.