kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1269]

Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i kolorowe gołąbki. Nie ma jednego przepisu na gołąbki, można je przygotować z różnym farszem. Tym razem z ryżem, mięsem mielonym i kolorową papryką. Polecam.

Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką

Na gołąbki :

  • 6 średnich liści kapusty włoskiej
  • 200 gram ugotowanego ryżu
  • 200 mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 gram czerwonej papryki
  • 50 gram zielonej papryki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • zioła prowansalskie - do smaku
  • 3 szklanki wody - do gotowania gołąbków
  • woda do gotowania liści kapusty

Na sos :

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Liście kapusty wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez chwilę, przekładamy na cedzak i dokładnie polewamy zimną wodą, odsączamy. 

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. 

Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz układamy na środek liścia i ciasno zwijamy gołąbki.

Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.

Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar z gotowania gołąbków i dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Zieloną i czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Pokrojone warzywa przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Gołąbki z ryżem, mięsem mielonym i papryką
Farsz układamy na liściu kapusty i zwijamy.