Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Z kapusty usuwamy głąb i po zaparzeniu w garnku, zdejmujemy stopniowo liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę, oczyszczone pieczarki i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu, w miarę potrzeb doprawiamy do smaku i wbijamy 1-2 jajka. Dokładnie mieszamy i nadziewamy liście, dokładnie je zwijając.
Układamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30 min pod przykryciem, aż liście odpowiednio zmiękną.
Do bulionu można też dodać koncentrat pomidorowy i zasmażkę, by powstał sos pomidorowy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę, oczyszczone pieczarki i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu, w miarę potrzeb doprawiamy do smaku i wbijamy 1-2 jajka. Dokładnie mieszamy i nadziewamy liście, dokładnie je zwijając.
Układamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30 min pod przykryciem, aż liście odpowiednio zmiękną.
Do bulionu można też dodać koncentrat pomidorowy i zasmażkę, by powstał sos pomidorowy.