Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym
Z kapusty wycinam głąb a w puste miejsce wlewam 2 łyżki oleju, wkładam kapustę do dużego garnka zalewam wodą aby kapusta była przykryta.
Gotuje przez około 15 - 20 minut.
Wyjmuje z wody i ostrożnie ściągam liść po liściu.
Ściągam tyle liści ile sie da a resztę kapusty ponownie wkładam do garnka i gotuje dalej i tak aż do końca kapusty.
Ryż gotuje w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzam i przepłukuje zimną wodą odstawiam do przestudzenia.
Do miski wkładam mielone mięso dodaje ryż, doprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Masę mięsno - ryżową nakładam na liściach i zwijam gołąbki.
Duży garnek wykładam uszkodzonymi liśćmi.
Następnie układam bardzo ciasno gołąbki jeden obok drugiego.
Zalewam bulionem i gotuje około 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
sos pomidorowy;
Robię zasmażkę z masła i mąki , dodaje przecier pomidorowy ,podlewamy bulionem lub wywarem w którym gotowała sie kapusta i chwile zasmażam.
Dodaje przecier pomidorowy ,doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną ,przyprawą w płynie oraz pieprzem.
Na samym końcu dodaje śmietanę.
Gotowe gołąbki wkładam na talerz i polewam sosem.
Gotuje przez około 15 - 20 minut.
Wyjmuje z wody i ostrożnie ściągam liść po liściu.
Ściągam tyle liści ile sie da a resztę kapusty ponownie wkładam do garnka i gotuje dalej i tak aż do końca kapusty.
Ryż gotuje w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzam i przepłukuje zimną wodą odstawiam do przestudzenia.
Do miski wkładam mielone mięso dodaje ryż, doprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Masę mięsno - ryżową nakładam na liściach i zwijam gołąbki.
Duży garnek wykładam uszkodzonymi liśćmi.
Następnie układam bardzo ciasno gołąbki jeden obok drugiego.
Zalewam bulionem i gotuje około 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
sos pomidorowy;
Robię zasmażkę z masła i mąki , dodaje przecier pomidorowy ,podlewamy bulionem lub wywarem w którym gotowała sie kapusta i chwile zasmażam.
Dodaje przecier pomidorowy ,doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną ,przyprawą w płynie oraz pieprzem.
Na samym końcu dodaje śmietanę.
Gotowe gołąbki wkładam na talerz i polewam sosem.
gusia1000