BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to danie które lubią moi bliscy i domownicy. Gołąbki dziele na polowe gdyż jedne zapiekane są w piekarniku a drugie są robione w sosie pomidorowym.

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

 

  • główka kapusty białej lub włoskiej,
  • ryż 2 woreczki,
  • mięso mielone wieprzowe około 1 kg,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • bulion 2 - 3 szkl,
  • sos pomidorowy;
  • mąka 2 łyżki,
  • masło 2 - 3 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 słoiczek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • bulion około 2 szkl,
  • dodatkowo ;
  • śmietana,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym
Z kapusty wycinam głąb a w puste miejsce wlewam 2 łyżki oleju, wkładam kapustę do dużego garnka zalewam wodą aby kapusta była przykryta. 

Gotuje przez około 15 - 20 minut. 

Wyjmuje z wody i ostrożnie ściągam liść po liściu.

Ściągam tyle liści ile sie da a resztę kapusty ponownie wkładam do garnka i gotuje dalej i tak aż do końca kapusty. 

Ryż gotuje w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. 

Po ugotowaniu odcedzam i przepłukuje zimną wodą odstawiam do przestudzenia.

Do miski wkładam mielone mięso dodaje ryż, doprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.

Masę mięsno - ryżową nakładam na liściach i zwijam gołąbki. 

Duży garnek wykładam uszkodzonymi liśćmi.

Następnie układam bardzo ciasno gołąbki jeden obok drugiego. 

Zalewam bulionem i gotuje około 1,5 godziny na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. 

sos pomidorowy;

Robię zasmażkę z masła i mąki , dodaje przecier pomidorowy ,podlewamy bulionem lub wywarem w którym gotowała sie kapusta i chwile zasmażam.

Dodaje przecier pomidorowy ,doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną ,przyprawą w płynie oraz pieprzem.

Na samym końcu dodaje śmietanę.

Gotowe gołąbki wkładam na talerz i polewam sosem.