Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gołąbki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać polane sosem lub z ziemniakami.

Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

Gołąbki z ziemniakami

 

  • główka kapusty białej
  • 25 dag ziemniaków surowych
  • 25 dag ziemniaków gotowanych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ziemniakami
Ziemniaki surowe obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jaki na placki ziemniaczane, przełożyć do sitka. Ziemniaki ugotowane rozgnieść.
Cebulę, obrać i drobno pokroić a następnie podsmażyć na tłuszczu. Ziemniaki surowe i ugotowane i cebulę wymieszać razem doprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać razem. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, i obgotować w osolonej wodzie. Gdy ostygnie oddzielić ostrożnie liście. Wkładać farsz, zwinąć. Przełożyć do rondla, podlać wodą, wstawić do piekarnika, piec 45 minut.