zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i lubiane przez wielu gołąbki. Dziś na włoskiej kapuście z karkówką. Pycha, po prostu pycha.

Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty

 

  • 1 główka włoskiej kapusty

 

  • Farsz :
  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • 750 g ryżu
  • 3 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku

 

  • zalewa :
  • 350 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty
Liście kapusty sparzyć.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.

Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa.

Wystudzony ryż i cebulę wrzucić do miski, dodać mięso i przyprawy i wymieszać farsz.

Na każdy liść kapusty kłaść porcje farszu i zwijać gołąbki.

Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty, potem gołąbki.

Na wierzchu znów położyć liście kapusty i zalać wszystko wymieszaną zalewą.

Gołąbki dusić około 30 - 40 minut od zagotowania, podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty
Liście kapusty sparzyć we wrzątku i wystudzić.
Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty
Potem przygotować farsz do nadziewania gołąbków.
Gołąbki zawijane w liście włoskiej kapusty
Gołąbki zwijać i układać w garnku, gotować