Sposób przygotowania:
Gołąbki z siemieniem lnianym kaszą ryżem i mięsem
Najpierw przygotowujemy kapustę, w dużym garnku z osoloną wodą parzymy kapustę i zdejmujemy kolejno liście, które układamy na desce albo talerzu. Ścinamy z liści grube końcówki. Ryż i kaszę gotujemy w osolonej wodzie i czekamy aż ostygną. Do miseczki wkładamy mięso mielone, kaszę i ryż, dodajemy trzy łyżki siemienia lnianego, wsypujemy przyprawy sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, teraz farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy w kopertę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy gołąbki, obsmażamy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. W garnku kładziemy liście z kapusty, które nam zostały i na nie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je wodą z łyżką kucharka , dodajemy dwa liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy mały przecier pomidorowy i jeszcze przez kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.