Sposób przygotowania:
Gołąbki we włoskiej kapuście
Ryż gotujemy i osączamy (może być troszkę niedogotowany). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, lekko rumienimy na oleju. Przestudzamy i łączymy mięso z pieczarkami, ryżem i cebulą. Wbijamy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z kapusty wycinamy środek i wkładamy do garnka z wrzącą woda. Gdy liście zaczną odpadać (po ok 3 minutach) zdejmujemy je partiami ponownie wkładając kapustę do wody.
Ścinamy zgrubienia na liściach i nakładamy na liście farsz. Zawijamy gołąbki i układamy ciasno w natłuszczonym rondlu.
Podlewamy bulionem (może być z kostki) albo wodą i dusimy do miękkości ok 40 min.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, lekko rumienimy na oleju. Przestudzamy i łączymy mięso z pieczarkami, ryżem i cebulą. Wbijamy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z kapusty wycinamy środek i wkładamy do garnka z wrzącą woda. Gdy liście zaczną odpadać (po ok 3 minutach) zdejmujemy je partiami ponownie wkładając kapustę do wody.
Ścinamy zgrubienia na liściach i nakładamy na liście farsz. Zawijamy gołąbki i układamy ciasno w natłuszczonym rondlu.
Podlewamy bulionem (może być z kostki) albo wodą i dusimy do miękkości ok 40 min.
małe_miki
katarzynka455
gołąbki we włoskiej kapuście dusimy trochę krócej niż te z kapusty białej ja na małym ogniu dusiłam ok 40 min ale z przyzwyczajenia sprawdzam kiedy są miękkie...