katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Gołąbki we włoskiej kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gołąbki w liściach z włoskiej kapusty są smaczne i delikatne. Dobrze smakują podane ze sosem pomidorowym albo grzybowym..

Gołąbki we włoskiej kapuście

Składniki:

Gołąbki we włoskiej kapuście

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki we włoskiej kapuście
Ryż gotujemy i osączamy (może być troszkę niedogotowany). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. 

Cebulę obieramy i drobno kroimy, lekko rumienimy na oleju. Przestudzamy i łączymy mięso z pieczarkami, ryżem i cebulą. Wbijamy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Z kapusty wycinamy środek i wkładamy do garnka z wrzącą woda. Gdy liście zaczną odpadać (po ok 3 minutach) zdejmujemy je partiami ponownie wkładając kapustę do wody.

Ścinamy zgrubienia na liściach i nakładamy na liście farsz. Zawijamy gołąbki i układamy ciasno w natłuszczonym rondlu. 

Podlewamy bulionem (może być z kostki) albo wodą i dusimy do miękkości ok 40 min. 

Tagi:

gołąbki