Sposób przygotowania:
Gołąbkowe rurkiprzygotowanie mięsa
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, wsypujemy majeranek. Następnie dodajemy ¼ główki kapusty poszatkowanej i dokładnie mieszamy.
faszerowanie rurek
2. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym.
przygotowanie sosu
3. Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną i jedną szklanką wody. Sosem polewamy rurki makaronowe.
przygotowanie warzyw
4. Marchew obieramy myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczach, pozostałą kapustę drobno szatkujemy. Warzywa razem ze sobą mieszamy i układamy na wierzch zapiekanki.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C
polewamy ketchupem
6. Przed podaniem polewamy ketchupem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.