Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbkowe rurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, mięso bez zawijania, faszerowane rurki makaronowe w sosie pomidorowym z pierzynką z warzyw.

Gołąbkowe rurki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbkowe rurki

składniki na gołąbki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ torebki ryżu
  • 1 jajko
  • ½ kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 250 g cannelloni
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • ½ szk. śmietany 12%
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Gołąbkowe rurki

przygotowanie mięsa

Gołąbkowe rurki
mięso z warzywami i ryżem

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, wsypujemy majeranek. Następnie dodajemy ¼ główki kapusty poszatkowanej i dokładnie mieszamy.

faszerowanie rurek

Gołąbkowe rurki

2. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym.

przygotowanie sosu

Gołąbkowe rurki
sos

3. Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną i jedną szklanką wody. Sosem polewamy rurki makaronowe.

przygotowanie warzyw

Gołąbkowe rurki
warzywa

4. Marchew obieramy myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczach, pozostałą kapustę drobno szatkujemy. Warzywa razem ze sobą mieszamy i układamy na wierzch zapiekanki.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C

polewamy ketchupem

Gołąbkowe rurki
smacznego

6. Przed podaniem polewamy ketchupem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.