Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kokosowa potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do zrobienia na danie obiadowe pyszną potrawkę z mięsem z kurczaka oraz warzywami w sosie z mleczkiem kokosowym.

Kokosowa potrawka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa potrawka

Składniki na potrawkę

  • 1 Podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka czosnku lub ząbek
  • 2 łyżki curry
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kokosowa potrawka

Przygotowanie mięsa

Kokosowa Potrawka
mięso

1. Mięso myjemy, osuszamy, obieramy w błonek, kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą curry oraz solą, dokładnie mieszamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso odstawiamy na bok.

Warzywa

Kokosowa Potrawka
grzyby

2. Na drugiej dużej patelni, obsmażamy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Przygotowanie sosu

Kokosowa Potrawka
warzywa

3. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz w małe różyczki brokuł. Podlewamy wodą, wlewamy sos sojowy, wsypujemy imbir, czosnek i gotujemy.
4. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, chwilkę gotujemy.

Łączenie z mlekiem kokosowym

Kokosowa Potrawka
sos

4. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, chwilkę gotujemy.

gotowe

Kokosowa Potrawka
sos

5. Danie gotowe.
6. Smacznego.