Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1507]

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie muszle możemy przygotować na obiad. Będzie syty i pyszny. Dla wielbicieli makaronu. Taki obiad mojej rodzinie bardzo smakował.

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane

Składniki:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane

Farsz:

Dodatkowo:

  • 40 dag dużych muszli makaronowych
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania
  • 30 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane

Przygotowanie farszu:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy mięso i znów przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidory, dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem bazylią i ziołami prowansalskimi.

Przygotowanie muszli:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane
Muszle makaronowe gotujemy według przepisu.

Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Delikatnie odcedzamy.

Nadziewanie:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane
Przygotowane muszle napełniamy farszem.Układamy.

Ugotowane muszle napełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

Zapiekanie:

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane
Przygotowane muszle zapiekamy z serem żółtym.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,posypujemy nim muszle,zapiekamy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy gorące.