Sposób przygotowania:
Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekanePrzygotowanie farszu:
Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy mięso i znów przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidory, dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem bazylią i ziołami prowansalskimi.
Przygotowanie muszli:
Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Delikatnie odcedzamy.
Nadziewanie:
Ugotowane muszle napełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Zapiekanie:
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,posypujemy nim muszle,zapiekamy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy gorące.