kodziro

kodziro

Kucharz
[Przepisów: 13]

Golasy (z sosem gołąbkowym)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiennik do gołąbków, świetnie smakuje

Golasy (z sosem gołąbkowym)

Składniki:

Golasy (z sosem gołąbkowym)

 

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
  • 250g ryżu
  • 0,5 głowy kapysty włoskiej
  • 2 duże jaja
  • 1-2 cebule
  • przyprawy (sól,pieprz)
  • byłka tarta i oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Golasy (z sosem gołąbkowym)
Kapuste poszatkować i gotować we wrzątku ok 10-15 min, odsączyć. W międzyczasie ugotować ryż i odstawić do ostygnięcia. Cebule drobno posiekać i dodać do zimnego juz ryzu. Surowe mięso dodać do ryżu z cebulką i dodać ugotowaną wystygniętą kapustę, przyprawić (wg. uznania np. sól, pieprz) wszystko bardzo dokładnie wymieszać dodać surowe jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na małym ogniu na złoto. Pyszne kotlety najlepiej smakują z sosem paprykowo-pomidorowym, który znajdziecie w moich przepisach. Smacznego