malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Golonka aromatyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla mnie podstawą bardzo udanego dania są dobrze dobrane przyprawy. To danie jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Golonka aromatyczna

Składniki:

Golonka aromatyczna

 

  • 1/2 kg golonki wieprzowej,
  • 2 szklanki jasnego piwa,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki keczupu.

 

Sposób przygotowania:

Golonka aromatyczna
Mieszamy olej z keczupem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy. Gotujemy 2 szklanki wody i odstawiamy do miski. Dodajemy liski laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy. Studzimy. Wlewamy piwo. Dodajemy golonkę i zostawiamy na kilka godzin. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 1 godzinę. w temp. 170 stopni.