Sposób przygotowania:
Indycze golonki duszone w piwie
Umyć golonkę. Warzywa oczyścić , obrać i umyć. Umieścić w garnku golonkę , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu - zalać wodą tak by przykryła mięso i warzywa . Dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować 40 minut. Wyjąć mięso. Odłożyć by lekko ostygło ( tak by można było go natrzeć marynatą nie parząc się . Przygotować marynatę ucierając 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem , mieloną papryką, mielonym pieprzem i szczyptą soli. Natrzeć golonkę marynatą i zostawić zawiniętą w folię spożywczą na 30 minut. W garnku o grubym dnie ( średnica taka by golonka/golonki zajmowały dno i nie było za dużo luzu po bokach) rozgrzać olej i masło. Włożyć otartą częściowo z marynaty golonkę i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Podlać piwem i wywarem z gotowania golonki. Dołożyć gałązkę rozmarynu i resztę marynaty. Dusić do miękkości golonki przy uchylonej pokrywce ( ok. 45 minut ). Sos powinien się zgotować do objętości ok. 1/2 - 3/4 szklanki. Doprawić do smaku ( maggi w płynie lub inna przyprawą ). * Warzywa wyjęte z wywaru użyłam do zrobienia sałatki na kolację ( + 2 ziemniaki z obiadu + 1 jajko na twardo + korniszon +majonez ) ** Na wywarze z gotowania golonki zrobię jutro zupkę ( jeszcze nie wiem jaką )
zbysiowa
evita0007