Sposób przygotowania:
Golonka peklowana pieczona w winnie
Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie. Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce. Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.