pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

gotowana i pieczona golonka podana z kapustą czerwoną

Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną

 

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną
Golonki wieprzowe przednie posypujemy kilka godzin wcześniej solą zmiękczającą mięso. Następnie gotujemy je do miękkości (w szybkowarze zajęło mi to 20 minut na jedną golonkę) w wodzie z dodatkiem coca coli i przyprawami: liściem laurowym oraz zielem angielskim. Kapustę czerwoną szatkujemy. Gdy golonki się ugotuję przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Łagodną musztardę mieszamy z przyprawą do żeberek. Taką miksturą smarujemy golonki. Na dno wlewamy wino czerwone. Całość oprószamy gałką muszkatołową i golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C. Zapiekamy około 30 minut.. Wywar powstały z gotowania golonek (około 100 ml) wlewamy do poszatkowanej kapusty. Wrzucamy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne z golonkami wyjmujemy z piekarnika i dodajemy kapustę czerwoną. Wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze około 15-20 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie golonki są gotowe. Podajemy z czerwoną kapustą. Smacznego.
Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną
Golonki gotujemy do miękkości w mieszaninie wody, coli i przypraw
Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną
Ugotowane golonki smarujemy musztardą wymieszaną z przyprawą do żeberek i dolewamy wina
Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną
Czerwoną kapustę dusimy z grzybkami w wywarze z gotowania golonek
Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną
Golonki wraz z kapusta zapiekamy jeszcze okolo 15 minut