Sposób przygotowania:
Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną
Golonki wieprzowe przednie posypujemy kilka godzin wcześniej solą zmiękczającą mięso. Następnie gotujemy je do miękkości (w szybkowarze zajęło mi to 20 minut na jedną golonkę) w wodzie z dodatkiem coca coli i przyprawami: liściem laurowym oraz zielem angielskim. Kapustę czerwoną szatkujemy. Gdy golonki się ugotuję przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Łagodną musztardę mieszamy z przyprawą do żeberek. Taką miksturą smarujemy golonki. Na dno wlewamy wino czerwone. Całość oprószamy gałką muszkatołową i golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C. Zapiekamy około 30 minut.. Wywar powstały z gotowania golonek (około 100 ml) wlewamy do poszatkowanej kapusty. Wrzucamy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne z golonkami wyjmujemy z piekarnika i dodajemy kapustę czerwoną. Wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze około 15-20 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie golonki są gotowe. Podajemy z czerwoną kapustą. Smacznego.