SUPERPRZEPIS

Golonka pieczona na kapuście kiszonej

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Golonka pieczona na kapuście kiszonej Więcej zdjęć (5)

Rozpływająca się w ustach pieczona golonka na kapuście kiszonej poleca się na obiad w chłodne zimowe dni, pyszna jest.

Składniki:

Golonka pieczona na kapuście kiszonej

 

  • 4 szt. golonki przedniej
  • 6 ziaren angielskich
  • 4 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkie papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona na kapuście kiszonej
Kapustę zalewamy wodą gotujemy 45 minut, odcedzamy i odstawiamy.

Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny ! ).

Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.

Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.
Golonka pieczona na kapuście kiszonej
Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Golonka pieczona na kapuście kiszonej
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem.
Golonka pieczona na kapuście kiszonej
Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.
Golonka pieczona na kapuście kiszonej
. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.