Sposób przygotowania:
Golonka pieczona na kapuście kiszonej
Kapustę zalewamy wodą gotujemy 45 minut, odcedzamy i odstawiamy.
Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny ! ).
Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.
Golonki oczyszczamy, opalamy i płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody tyle aby przykryła golonki), dodajemy obrane pokrojone na 4 marchewki, cebulę, ząbki czosnku, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy golonki godzinę następnie dodajemy sól (około 1-2 łyżeczek) i gotujemy jeszcze 1,5-2 godziny lub do momentu kiedy widelec wbity w golonkę swobodnie z niej wyjdzie. Ugotowane golonki przekładamy na talerz i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Powstały w trakcie gotowania bulion możemy wykorzystać jako bazę do zup (UWAGA! 1 szklankę bulionu odlewamy będzie nam potrzebny ! ).
Skórę ugotowanych golonek lekko nacinamy. Golonki oprószamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się zeszkli (około 2 minut) dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach – smażymy 2 minut. Następnie dodajemy obgotowaną wcześniej kapustę i smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukier – mieszamy.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia skrapiamy olejem. Na dnie układamy przyprawioną kapustę, nie niej układamy obgotowane i oprószone przyprawami golonki, całość podlewamy 1 szklanką bulionu. Tak przygotowane golonki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30-45 minut lub do momentu uzyskania pięknej, chrupiącej skórki.
SylaUla