lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Golonka na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

golonka podlewana winem podczas pieczenia

Golonka na winie

Składniki:

Golonka na winie

 

  • 2 kg golonki
  • 1/2 l wina
  • tłuszcz
  • 30 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Golonka na winie
Golonkę umyj,osusz i ponacinaj,natrzyj majerankiem i rozgniecionym w prasce czosnkiem oraz solą i pieprzem.Owiń ją w folię i pozostaw w lodówce na 12 godzin.Cebulę pokrój w kostkę.Nazajutrz golonkę obsmaż na tłuszczu z dwóch stron.Następnie dodaj posiekaną cebulkę.Chwilę wszystko razem podsmaż.Następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika.Podlewaj golonkę podczas pieczenia białym winem.Piecz mięso około 1.5 godziny.