Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Golonki duszone w miodzie i piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływające się w ustach mięso, które samo odchodzi od kości. Do tego piwno-miodowy aromat i słodkawa marchewka. Tak, to wspaniałe golonki, przygotowane w ten sposób każdy polubi. Duszone, nie pieczone. Bardzo aromatyczne i delikatne. Polecam!

Golonki duszone w miodzie i piwie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonki duszone w miodzie i piwie

 

  • 4 małe golonki wieprzowe (przednie)
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1/2 łyżki miodu płynnego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Marynata:

Sposób przygotowania:

Golonki duszone w miodzie i piwie

Przygotowanie golonek:

Golonki duszone w miodzie i piwie
Oczyszczone golonki przed zamarynowaniem w marynacie

Golonki opalić nad palnikiem i dokładnie usunąć szczecinę, wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą.

Marynowanie golonek:

Golonki duszone w miodzie i piwie
Golonki wieprzowe w marynacie na bazie miodu i jasnego piwa

Wymieszać składniki marynaty. Wrzucić do niej mięso i natrzeć nie omijając miejsc po skórką.

Odłożyć na minimum godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.

Smażenie golonek:

Golonki duszone w miodzie i piwie
Golonki wieprzowe w trakcie obsmażania na oleju

W garnku rozgrzać olej i obsmażyć golonki po 3 minuty na rumiano z każdej strony.

Kończenie dania:

Golonki duszone w miodzie i piwie
Pokrojona w plastry marchewka do golonek

Dolać piwa, uzupełnić wodą (tak by płyn przykrył 3.4 golonek). Dusić na bardzo wolnym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem (po godzinie mięso przewrócić na drugą stronę).

Dodać pokrojoną w plastry marchew, miód, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze pół godziny.

Wyłowić mięsa z garnka. Skrobię dokładnie rozprowadzić w odrobinie zimnej wody.

Mieszając energicznie rózgą zawartość garnka dodać skrobię.

Całość zagotować, wrzucić golonki, sos w razie potrzeby doprawić. Smacznego!


Tagi:

danie mięso