Sposób przygotowania:
Golonki duszone w miodzie i piwiePrzygotowanie golonek:
Golonki opalić nad palnikiem i dokładnie usunąć szczecinę, wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą.
Marynowanie golonek:
Wymieszać składniki marynaty. Wrzucić do niej mięso i natrzeć nie omijając miejsc po skórką.
Odłożyć na minimum godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.
Smażenie golonek:
W garnku rozgrzać olej i obsmażyć golonki po 3 minuty na rumiano z każdej strony.
Kończenie dania:
Dolać piwa, uzupełnić wodą (tak by płyn przykrył 3.4 golonek). Dusić na bardzo wolnym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem (po godzinie mięso przewrócić na drugą stronę).
Dodać pokrojoną w plastry marchew, miód, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze pół godziny.
Wyłowić mięsa z garnka. Skrobię dokładnie rozprowadzić w odrobinie zimnej wody.
Mieszając energicznie rózgą zawartość garnka dodać skrobię.
Całość zagotować, wrzucić golonki, sos w razie potrzeby doprawić. Smacznego!