Sposób przygotowania:
Golonka w piwiePrzygotowanie golonki
![Golonka w piwie Golonka w piwie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golonka-w-piwie-402346.jpg)
Wodę przelewamy do garnka, dodajemy do niej przyprawy i cukier, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zanurzamy w tej zalewie golonkę i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Pieczenie golonki
![Golonka w piwie Golonka w piwie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golonka-w-piwie-402348.jpg)
Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim golonkę. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 60 minut.
Cebulę kroimy w plasterki i obkładamy nią golonkę. Pieczemy dalej 20 minut. Po upływie tego czasu golonkę polewamy piwem i pieczemy jeszcze 30 minut.
Podajemy z pure ziemniaczanym.