Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Golonka wieprzowa pieczona z porterem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aby upiec pyszną i rumianą golonkę, która będzie miękka i delikatna, wystarczy ją wcześniej ugotować.

Golonka wieprzowa pieczona z porterem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Golonka wieprzowa pieczona z porterem

 

  • golonka wieprzowa tylna duża
  • piwo porter 1 szkl.
  • miód płynny 1 łyżka
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • cebula biała średnia
  • olej do smażenia 3-4 łyżki
  • płynna przyprawa do zup 2 łyżki
  • owoc jałowca 4-5 szt.
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie całe 5-7
  • pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Golonka wieprzowa pieczona z porterem
Golonkę umyć i włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać zimną wodą (musi byc cala pod wodą), dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Ugotować do miękkości.

Kiedy kości łatwo przekręcić palcami to znak, że golonkę można ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową do odpowiednio szerokiego naczynia do zapiekanka. Dolać olej do naczynia, a mięso polać zimnym porterem.

Dodać miód o mocnym smaku - rzepakowy, gryczany lub leśny. Dołożyć musztardę oraz dolać płynną przyprawę do zup. Wymieszać.

Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i przemieszać z sosem piwnym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 1,5 godizny polewając co 20 minut sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

Pod koniec pieczenia skórkę ostrożnie naciąć w kratkę ostrym nożem.
Golonka wieprzowa pieczona z porterem
Ugotowanie golonki przed zapieczeniem zagwarantuje miękkość miesa.