Sposób przygotowania:
Golonko wieprzowe
1. Nie duże golonka oczyszczam z włosków i opalam nad ogniem. Dobrze myje i osuszam ręcznikiem papierowym.
2. Golonkę mocno nacieram solą zgniecioną z czosnkiem, przyprawiam pieprzem oraz przyprawą.
3. Brytfankę przepłukuje gorącą wodą wkładam golonka. Wstawiam od piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugim poziomie. Pieczemy około 80 minut.
4. Po połowie pieczenia sos zacznie sie rumienić wtedy dolać trochę wody, a mięso od czasu do czasu polewać sosem.
5. Odparowany płyn uzupełniamy gorącą wodą(tyle ile nam potrzeba sosu ).
6. Pod koniec pieczenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrajaną w większe kawałki cebule.
7. Po upieczeniu golonka trzymać w cieple.
8. Sos uzupełniamy wodą doprowadzamy do wrzenia doprawiamy do smaku, zagęszczamy jak kto lubi.
2. Golonkę mocno nacieram solą zgniecioną z czosnkiem, przyprawiam pieprzem oraz przyprawą.
3. Brytfankę przepłukuje gorącą wodą wkładam golonka. Wstawiam od piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugim poziomie. Pieczemy około 80 minut.
4. Po połowie pieczenia sos zacznie sie rumienić wtedy dolać trochę wody, a mięso od czasu do czasu polewać sosem.
5. Odparowany płyn uzupełniamy gorącą wodą(tyle ile nam potrzeba sosu ).
6. Pod koniec pieczenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrajaną w większe kawałki cebule.
7. Po upieczeniu golonka trzymać w cieple.
8. Sos uzupełniamy wodą doprowadzamy do wrzenia doprawiamy do smaku, zagęszczamy jak kto lubi.
gusia1000