Sposób przygotowania:
Golonka z kapustą kiszoną i jeżykami bdb
1. Golonkę obgotować 10 minut, ostudzić, pokroić w plastry i obtoczyć obficie w przyprawie do golonki (ewent. do żeberek) 2. Mięso przełożyć do folii do pieczenia dodając kapustę kiszoną (tylko lekko odcisnąć). 3. Ziemniaki obrać i ponacinać wszerz, uważając by nie przeciąć ich do końca, bo się rozpadną w trakcie pieczenia. W tym celu proponuję użyć łyżki - położyć na niej ziemniaczka i nacinać delikatnie. 4. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową, skropić oliwą i ułożyć na niej ziemniaki nacięciami do góry. Posypać solą czosnkową (przyprawą do ziemniaków jak ktoś lubi). Obok ulokować folię z mięsem. Piec w temp. 180'C ok. 100 minut, aż ziemniaki dobrze się zarumienią. Gdy ziemniaczane jeżyki zapieką się z jednej strony oczywiście przekręcić je. Mięso również w połowie pieczenia zruszyć, a 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie rozciąć folię - wtedy ładnie się zarumieni :) Smacznego!