ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne golonki gotowane z kiszoną kapustą raz na jakiś czas lubimy zjeść i do ziemniaków lub do pieczywa.

Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną

 

  • golonki wieprzowe 4 sztuki średnie,
  • woda 1,5 litra,
  • przyprawa do soczystych żeberek 1 opakowanie,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • kiszona kapusta 1 kg,
  • cukier 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną
Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę so żeberek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.

Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać.

Do kapusty dodać golonki, podawać z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi.
Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną
Gotuję osobno, inaczej kapusta by była rozgotowana za mocno.
Golonki gotowane w szybkowarze z kapustą kiszoną
My lubimy z ćwikła, musztardą golonki zjeść.