Sposób przygotowania:
Golonko w galarecie
Nóżki oczyszczamy, golonko myjemy i całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa. Marche i pietruszkę obieramy i wkładamy do mięsa, dodajemy porę, solimy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4-5 godziny, Gotujemy pod przykryciem. Golonko ma odchodzić od kości, a nóżki mają się rozpadać. Całość odcedzamy, wywar przelewamy do garnka doprawiamy pieprzem i solą alby był on dość słonawy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso z golonka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki warz z marchewką. Przekładamy do kokilków lub małych miseczek, zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z cytryną lub octem.
zbysiowa
Konczi
Mój mąż też bardzooo lubi :))