SUPERPRZEPIS

Golonko w galarecie a la salceson

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Golonko w galarecie a la salceson Więcej zdjęć (3)

Taka golonka w galarecie jest moim zdaniem jedną z najsmaczniejszych wedlin domowych łatwych do zrobienia.

Składniki:

Golonko w galarecie a la salceson

 

 

Sposób przygotowania:

Golonko w galarecie a la salceson
Golonko nacinamy, nacieramy solą peklową wg przepisu na soli. Odstawiamy na dobę. Przesmażamy na maśle ze wszystkich stron. Przekładamy do szybkowaru. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy około 40 minut. Po ostudzeniu otwieramy szybkowar. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy kolejne 15 minut. Obieramy mięso z kości, w wywarze rozpuszczamy żelatynę. Do prostokątnej foremki przekładamy mięso, zalewamy galaretą - odstawiamy z chłodne miejsce do zastygnięcia. Po wyjęciu z foremki kroimy w plastry.
Golonko w galarecie a la salceson
Golonko nacinamy, nacieramy solą peklową wg przepisu na soli.
Golonko w galarecie a la salceson
Po zastygnięciu wyjmujemy golonko z foremki

Tagi:

zupa