Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Golonko z marchewką i jajem w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Golonko w galarecie świetnie smakuje skropione octem.

Golonko z marchewką i jajem w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonko z marchewką i jajem w galarecie

 

  • 2 golonka wieprzowe,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 3 sztuki liścia laurowego,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki żelatyna,
  • kucharek,
  • przyprawa do zup,
  • Pieprz czarny grubomielony ,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 jaja na twardo,
  • 4 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 2 pietruszki,
  • 2 pęczki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Golonko z marchewką i jajem w galarecie
Golonki i nóżki umyć, zalać wodą, zagotować. Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotować aż mięso będzie bardzo miękkie. Wyjąć golonki, nóżki, warzywa. Wywar przelać przez sitko. Doprawić do smaku kucharkiem, pieprzem, przyprawą do zup. Dodać żelatynę, rozpuścić. Natkę umyć, posiekać. Marchewki i jajka na twardo pokroić w plastry. Mięso z golonek pokroić w kostkę. Do kubeczków jednorazowych wkładamy po plastrze jajka, kilka plastrów marchewki oraz po trochu zielonej pietruszki i pokrojone golonki. Zalać wywarem. Wymieszać. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Podawać skropione octem.
Golonko z marchewką i jajem w galarecie
Golonki, nóżki wieprzowe oraz warzywa gotujemy do miękkości.
Golonko z marchewką i jajem w galarecie
Ugotowane golonki kroimy w drobną kostkę.
Golonko z marchewką i jajem w galarecie
Jajka ugotowane na twardo i ugotowane marchewki kroimy w plastry.
Golonko z marchewką i jajem w galarecie
Marchewki, jajka, natkę oraz mięso układamy w kubkach. Zalewamy wywarem.