joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Nóżki wieprzowe w galarecie 3

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta i po przybraniu efektowna przystawka : )

Nóżki wieprzowe w galarecie 3

Składniki:

Nóżki wieprzowe w galarecie 3

 

Sposób przygotowania:

Nóżki wieprzowe w galarecie 3
Nóżki opalamy, myjemy i sparzamy po czym wkładamy je do garnka. Nóżki zalewamy wodą (4 - 4,5 l, w trakcie gotowania uzupełniamy brakującą ilość wody), dodajemy obrane ząbki czosnku i dowolnie pokrojoną cebulę. Do gotujących się nóżek dodajemy przyprawy. Do wrzącej wody dodajemy starannie umytą golonkę. Całość gotujemy przez ok 2,5 - 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plastry po czym (na ok pół godziny przed końcem gotowania mięsa) dokładamy ją do garnka. Całość gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Obieramy mięso z nóżek i razem z pozostałym mięsem kroimy na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy pieprzem i solą. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka z wywarem i mieszamy. do słoików (do ok 3/4 wysokości) wlewamy mięso z wywarem, zakręcamy słoiki i kładziemy je do góry dnem. Jeśli chcemy by nóżki po wyjęciu wyglądały efektowniej, jeszcze gorący wywar wlejmy do np. małych miseczek. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z octem, udekorowane np. natką z pietruszki i cytryną. Smacznego :))