Sposób przygotowania:
Nóżki wieprzowe w galarecie 3
Nóżki opalamy, myjemy i sparzamy po czym wkładamy je do garnka. Nóżki zalewamy wodą (4 - 4,5 l, w trakcie gotowania uzupełniamy brakującą ilość wody), dodajemy obrane ząbki czosnku i dowolnie pokrojoną cebulę. Do gotujących się nóżek dodajemy przyprawy. Do wrzącej wody dodajemy starannie umytą golonkę. Całość gotujemy przez ok 2,5 - 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plastry po czym (na ok pół godziny przed końcem gotowania mięsa) dokładamy ją do garnka. Całość gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Obieramy mięso z nóżek i razem z pozostałym mięsem kroimy na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy pieprzem i solą. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka z wywarem i mieszamy. do słoików (do ok 3/4 wysokości) wlewamy mięso z wywarem, zakręcamy słoiki i kładziemy je do góry dnem. Jeśli chcemy by nóżki po wyjęciu wyglądały efektowniej, jeszcze gorący wywar wlejmy do np. małych miseczek. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z octem, udekorowane np. natką z pietruszki i cytryną. Smacznego :))
Elficzna
zewa
Pyza
Ewa, pewnie to taka ze słoika wydłubana. Lepiej wylać całość na blachę i kroić po zastygnięciu w kawałki, oczywiście jeśli ktoś z dziwnych powodów nie wlewa jej do małych misek czy jednej dużej
zewa
No właśnie. Ja wlewam albo do miseczek, albo większego naczynia ale takiego abym mogła swobodnie ją kroić. A tutaj no niestety nie wygląda apetycznie.
Babciagramolka
Elficzna
no przecież masz tu pomidora obok położonego do ozdoby :D
joaska500
joaska500
Za chwilę dodam kolejne zdjęcie żeby udowodnić Wam że nie są to 'kupne' zimne nóżki. Robiłam nóżki pierwszy raz, tak na próbę i tylko dla rodziny dlatego też są w słoiku, więc i na wyglądzie tak mi nie zależało. Elficzna Twój komentarz był co najmniej podły ale wiem że od użytkowników tej strony ciężko jest wydusić kilka miłych słów. A i tak jestem dumna z tego że wyszły rewelacyjne : )))
Elficzna
Posłuchaj, akurat tu na gotujmy.pl dostaniesz najbardziej szczere, prawdziwe a i profesjonalne komentarze, bo jest tu na prawdę sporo dobrych kucharzy. Domyślam się, że nóżki w galarecie nie są super prostą potrawą do sfotografowania. Ten pomidor wyszedł tu najlepiej i jedynie jego bym z tego zdjęcia zjadła. Ale najważniejsze, że wyszły pyszne. A nowe zdjęcia zawsze chętnie pooglądamy. pozdrawiam
zewa
I to zdjęcie jest o wiele lepsze:)
joaska500
Dziękuję:))