pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Góralka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo dobra, u mnie na południu szczególnie lubiana

Góralka

Składniki:

Góralka

 

Sposób przygotowania:

Góralka
BISZKOPT: Wodę i margarynę zagotować. Dodać mąkę, ostudzić. Gdy wystygnie zmiksować jajka. Upiec dwa placki w 180 st. przez 25 minut. MASA: W naczyniu ugotować szklankę mleka. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą, ziemniaczaną. Następnie ubić całe jaja z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę ciągle mieszając, ubite jajka i mieszać aż będzie gęste. Dać do zimna. Utrzeć masło i dawać po łyżce zimnego kremu. Przełożyć góralkę i posypać na koniec cukrem pudrem.