Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Góralka niskopienna z owocami i kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Odmiana winno owocowa zwykłej karpatki. A w nazwie "niskopienna" ponieważ mieszkam w paśmie Gór Świętokrzyskich - w górach niskopiennych.

Góralka niskopienna z owocami i kremem

Składniki:

Góralka niskopienna z owocami i kremem

 

  • ciasto

 

  • masło 125 g
  • woda 1,5 szkl
  • mąka tortowa 1 szkl
  • jaja 5 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • krem

 

  • masło roślinne 250 g
  • cukier puder 1 niepełna szklanka
  • budyń śmietankowy bez cukru 1 opak
  • oranżadka musująca wiśniowa 1 opak
  • mleko 1,5 szkl

 

  • oraz

 

 

  • do posypania

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Góralka niskopienna z owocami i kremem
Ciasto: Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić! Do zimnej masy dodawać, po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Najlepiej widełkami do piany. Podzielić ciasto na 2 równe części. Wyłożyć blaszkę - a najlepiej dwie jednakowej wielkości - papierem do pieczenia. Upiec dwa od razu - skróci to czas pieczenia o połowę.Ale jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek to pieczemy placki każdy po 30 min w 180 stopniach. Krem: Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem. Ugotować budyń w 1 szklance mleka po zestawieniu z ognia wmiksować do budyniu oranżadkę w proszku -wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku. Przełożyć ciasto kremem, wiśnie rozłożyć na kremie, wcisnąć je i nakryć drugim upieczonym plackiem i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.



A fotkę (fotki) wstawię, jak już   będę miałą wszystkie sterowniki,  bo po zmianie kompa..nie moge  fotek z aparatu dodawać