LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Górnicza babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na górniczą babkę.

Górnicza babka

Składniki:

Górnicza babka

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Górnicza babka
Mieszamy razem cukier dżem i jajko aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy cynamon i kakao oraz dokładnie mieszamy. Gdy masa jest jednolita dodajemy przesianą mąkę i dolewamy mleko. Wszystko starannie mieszamy nie przerywając mieszania dodajemy sodę. Jeśli ktoś lubi można również dodać rodzynki i posiekane orzechy. Gdy ciasto jest starannie wymieszane a masa jest jednolita wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą formy. Formę z ciastem wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Gdy ciasto jest wypieczone wyjmujemy je z piekarnika i póki jest gorące obsypujemy je cukrem pudrem lub gdy ciasto jest już ostudzone możemy polać ciasto dowolną polewą.

Tagi:

jajko jajka