Sposób przygotowania:
Gotowana babka
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodając po jednym żółtku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia , następnie dodać alkohol, a na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko połączyć. Uszykować silikonową formę najlepiej taką bez kominka, ale jeśli mamy taką jak ja z kominkiem to musimy go zakleić folią aluminiową, aby wydobywająca się z niego para wodna nie skraplała się na ciasto, najlepiej jest to zrobić przed wylaniem ciasta ja tego nie zrobiłam i musiałam kombinować już z pełną foremką. W garnku zagotować wodę ma być jej tyle, aby przykrywała 3/4 całej formy, foremkę wysmarować margaryną i napełnić ciastem, wyrównać i wstawić do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywka i gotować 60 minut. Po tym czasie formę wyjąć z garnka i po wystudzeniu babkę przełożyć na talerz po wierzchu posypać cukrem pudrem.
karola25