Sposób przygotowania:
Babka gotowana Wielkanocna
Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram na gładką masę mikserem. Dodaję stopniowo po 1 żółtku i dalej ucieram. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaję przesianą mąkę wrocławską i kartoflankę, oraz proszek do pieczenia i skórkę startą z cytryny. W osobnym naczyniu ubijam białka jaj na sztywną pianę. Do białek dodaję szczyptę soli. Ubitą pianę dodaję do ucieranego ciasta i delikatnie łącze. Formę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem , posypuję bułka tartą. Forma musi być dokładnie wysmarowana żeby babka ładnie po upieczeniu wyszła. Ciasto przekładam do formy, którą zamykam. Do dużego garnka wlewam zimną wodę i zagotowuję ją. Wkładam formę do garnka, poziom wody ma sięgać do wysokości ¾ formy. Od zagotowania się wody gotuje babkę godzinę. Formę dobrze jest obciążyć czymś ciężkim żeby nie pływała. Garnek przykrywam pokrywką. Po ugotowaniu wyjmuję babkę z formy. Z cukru pudru, białka i soku z cytryny robię lukier. Miksuję go mikserem na puszysta masę. Dzielę na 4 części, dodaję barwniki i polewam babkę. Dekoruję kolorowymi jajkami.