mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Babka gotowana Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gotowana babka jest u mnie pieczona na święta od pokoleń. Piekła ją moja babcia, potem mama teraz piekę ja.

Babka gotowana Wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka gotowana Wielkanocna

 

  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Lukier:
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • Barwniki spożywcze żółty, zielony, fioletowy
  • 1 białko
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Babka gotowana Wielkanocna
Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram na gładką masę mikserem. Dodaję stopniowo po 1 żółtku i dalej ucieram. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaję przesianą mąkę wrocławską i kartoflankę, oraz proszek do pieczenia i skórkę startą z cytryny. W osobnym naczyniu ubijam białka jaj na sztywną pianę. Do białek dodaję szczyptę soli. Ubitą pianę dodaję do ucieranego ciasta i delikatnie łącze. Formę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem , posypuję bułka tartą. Forma musi być dokładnie wysmarowana żeby babka ładnie po upieczeniu wyszła. Ciasto przekładam do formy, którą zamykam. Do dużego garnka wlewam zimną wodę i zagotowuję ją. Wkładam formę do garnka, poziom wody ma sięgać do wysokości ¾ formy. Od zagotowania się wody gotuje babkę godzinę. Formę dobrze jest obciążyć czymś ciężkim żeby nie pływała. Garnek przykrywam pokrywką. Po ugotowaniu wyjmuję babkę z formy. Z cukru pudru, białka i soku z cytryny robię lukier. Miksuję go mikserem na puszysta masę. Dzielę na 4 części, dodaję barwniki i polewam babkę. Dekoruję kolorowymi jajkami.
Babka gotowana Wielkanocna
Margaryna i cukier puder ucierane mikserem
Babka gotowana Wielkanocna
Ciasto na babke wyrorobione mikserem w misce
Babka gotowana Wielkanocna
Ciasto na babkę przełozone do wysmarowanej formy
Babka gotowana Wielkanocna
Babka ugotowana w formie przed wyjęciem gotowa